1. Koti
  2. »
  3. Inspiroidu
  4. »
  5. Opi kahvista
  6. »
  7. Kahvin historia

Kahvin historia


Kahvin historia on pitkä. Mutta miten ja milloin se tarkalleen alkoi, sitä ei tiedetä varmasti. Vanhan legendan mukaan kaikki alkoi Etiopiassa useita satoja vuosia sitten paimenesta ja hänen tanssivista vuohistaan.

Uskotaan, että 5. vuosisadan Etiopiassa paimen Khaldi huomasi yllätykseksi, että hänen vuohensa alkoivat käyttäytyä oudosti syötyään outoja punaisia ​​marjoja. Vuohista tuli energisiä ja niiden sanotaan jopa alkaneen tanssia. Khaldi maisteli marjoja puhtaasta uteliaisuudesta ja tuli myös itse yhtä energiseksi kuin vuohensa.

Sen jälkeen ei kestänyt kauaa, kun huhu punaisten marjojen virkistävästä (ja lähes maagisesta) vaikutuksesta levisi. Läheisen luostarin munkit kokeilivat keittää äskettäin löydetyt marjat, ja pian sen jälkeen luostari tuli tunnetuksi ”herättvänä luostarina”.

Ensimmäinen paahdettu kahvipapau

Useita vuosia myöhemmin, 1200-luvulla ja tällä kertaa Jemenissä, Moccan kaupungissa, kahvipapuja alettiin paahtaa ensimmäistä kertaa. Sanotaan, että juomaa ja sen sisältämää kofeiinia käytettiin pääasiassa lääkinnällisiin tarkoituksiin. Sieltä kahvitehtailu levisi Intiaan ja Kaakkois-Aasiaan ja myöhemmin muualle maailmaan.

Kahvi saapuu Eurooppaan

Kahvi saapui Eurooppaan vasta 1600-luvulla ja pian sen jälkeen ensimmäiset kahvilat perustettiin. Ensimmäinen kahvila perustettiin Tukholmaan vuonna 1708.

Kahvin historia Suomessa

Suomeen kahvia alkoi tulla 1720-luvulta lähtien laivojen mukana. Kahvia juotiin aluksi eniten rannikolla ja vain harvat ihmiset pääsivät nauttimaan tästä herkusta. Vähitellen kahvi levisi koko kansan nautintoaineeksi. Suomen ensimmäinen kahvila avattiin Turkuun vuonna 1773.

Kahvi tänä päivänä

Kahvin historia tosiaan on pitkä, mutta nykyään kahvi on yksi maailman suosituimmista juomista. Jopa 125 miljoonan ihmisen toimeentulo on riippuvainen kahvin viljelystä. Ja vuotuinen kahvisato on tällä hetkellä yli 160 miljoonaa pussia.