1. Koti
  2. »
  3. Inspiroidu
  4. »
  5. Opi kahvista
  6. »
  7. Kahvin tuotanto

Kahvin tuotanto

Tiesitkö, että yksi kuppi kahvia vaatii huikeat 64 kahvipapua? Tämä luku on vain yksi monista tekijöistä, jotka vaikuttavat kahvin makuun. Kaikilla kahvityypeillä, aina siitä, mistä päin maailmaa kahvi tulee, on ratkaiseva rooli kahvin ainutlaatuisten makuprofiilien luomisessa.

Kahvipensaat kasvavat parhaiten trooppisessa ilmastossa päiväntasaajan ympärillä, missä on sekä tasainen lämpötila että sademäärä. Kahvia ei siksi kasvateta kaupallisesti Euroopassa, koska ilmasto ei ole sopiva ja kahvikasvi on erittäin herkkä pakkaselle.

Kahvimaat

Riippuen siitä, missä päin maailmaa kahvi on kasvatettu, se vaikuttaa kahvin ainutlaatuisiin makuominaisuuksiin – siihen voi vaikuttaa maaperän hedelmällisyydestä, säästä, ilmastosta, saako kahvi kasvaa varjossa vai auringossa, ja mitä tapahtuu sadonkorjuun jälkeen.

Parhaat tulokset saadaan yleensä sekoittamalla eri ominaisuuksista ja eri kahvimaista peräisin olevaa kahvia. Brasilialainen kahvi on mieto, makea ja hieman pähkinäinen ja toimii hyvin kahvisekoituksen pohjana. Seosta täydennetään sitten aromaattisemmilla ja hapokkaimmilla kahvilajikkeilla pääasiassa Kolumbiasta, Keski-Amerikasta ja Itä-Afrikasta, jotta kahviin saadaan tasapainoinen, täyteläinen ja hedelmäinen maku.

Brasilia

Brasiliassa kahvia kasvatetaan auringossa suurilla alueilla suhteellisen alhaisilla korkeuksilla. Tyypillinen brasilialainen kahvi on maultaan pyöreä, pähkinäinen ja vähähappoinen. Kahvin annetaan kuivua auringossa, mikä puolestaan ​​antaa kahville makeutta.

Me Löfbergsillä käytämme brasilialaista kahvia useiden kahvisekoitustemme pohjana ja sekoitamme siihen muualta maailmasta tullutta kahvia antaaksemme sille lisää vivahteita ja makua.

Kolumbia

Täällä pavut kasvavat sademetsässä korkealla, usein hedelmäpuiden varjossa. Hidas kasvu saa sokerin kehittymään eri tavalla. Se antaa täyteläisen, pitkän jälkimaun ja tasapainoisen hapokkuuden.

Etiopia

Etiopia on kahvin alkuperämaa. Täällä kahvi kasvaa korkealla hedelmällisessä maaperässä. Etiopialaisissa kahvipavuissa on mausteinen maku ja raikas hapokkuus voimakkailla sitrushedelmän aromeilla. Kahvin ystävien keskuudessa etiopialaisella kahvilla tiedetään olevan yksi kahvimaailman ainutlaatuisimmista makuista.

Kenia

Kenialaista kahvia kasvatetaan yleensä suorassa auringossa ilman varjoa, mikä antaa kahville makean, marjaisen ja mielenkiintoisen maun. Kenialaisesta kahvista voi löytää hapokkuuden lisäksi intensiivisiä mustaherukan sävyjä.

Tansania

Tansaniasta peräisin olevat pavut kasvatetaan auringossa korkealla, mineraalipitoisessa maaperässä vanhoilla vulkaanisilla rinteillä, mikä antaa kahville raikkaan, trooppisten hedelmien makua ja kukkaisia vivahteita.

Kahvilajikkeet

Kaupallisesti viljeltyä kahvia on kahta päätyyppiä: Arabica-kahvi ja Robusta-kahvi. Nämä kaksi lajiketta eroavat hieman toisistaan, ja näistä arabica-kahvia pidetään usein ehdottoman parhaana kahvilajikkeena. Arabica-kahvi ​​muodostaa suurimman osan maailman kahvituotannosta – noin 60 prosenttia, kun taas robusta-kahvi muodostaa siitä 40 prosenttia.

Arabica-kahvi

Arabica-kahvi on alkuperäinen lajike Etiopiasta, mutta nykyään Arabica-papuja kasvatetaan myös monissa maissa. Makuprofiili on pehmeä ja aromaattinen, mikä tekee siitä maailman suosituimman ja täten yleensä myös kalliin. Kahvin viljely on erittäin vaativaa, koska sille olosuhteet pitää olla juuri otolliset korkeiden vuorten rinteillä ja kahvipensas on suhteellisen herkkä ympäristön ja ilmaston vaihteluille.

Muita kahvilajikkeita

Toinen, hieman kestävämpi lajike on robusta-kahvi. Sitä voidaan kasvattaa alemmilla korkeuksilla, ja sen muoto on hieman erilainen arabica-kahviin verrattuna. Robusta-papu on täyteläinen, mutta sen luonne on vähemmän aromaattinen. Robusta-pavut paahdetaan yleensä myös kovemmissa lämpötiloissa.

On myös olemassa villinä kasvava kahvilaji, liberica-papu, jota ei nykyään käytetä kaupallisissa tarkoituksissa . Näitä esiintyy kuitenkin pääasiassa Länsi-Afrikassa.