1. Koti
  2. »
  3. Inspiroidu
  4. »
  5. Opi kahvista
  6. »
  7. Kahvin valmistusmenetelmät

Kahvin valmistusmenetelmät

Mielenkiinto hyvänmakuista kahvia kohtaan yhdistää ihmisiä kaikkialta maailmasta, ja saamme inspiraatiomme erilaisista kahvikulttuureista ympäri maailman. Etsimme jatkuvasti uusia tapoja nauttia kahvista, ja ajan mittaan olemme oppineet paljon.

Haluamme esitellä muutamia mielenkiintoisia kahvinvalmistustapoja, tarjota inspiraatiota ja kertoa vinkkejä, joita olemme oppineet matkamme varrella. Kahvin makuun vaikuttavat lukuisat asiat pavusta lähtien, aina valmiiseen kupilliseen asti. Tärkein ainesosa matkalla kohti täydellistä kahvia on silti uteliaisuus ja halu kokeilla uusia asioita.

Musta kahvi

Pienten pressokeitinten avulla voit kokeilla lukuisia erilaisia kahvilaatuja. Testaa ja maista, niin huomaat pian oppineesi paljon erilaisista paahdoista, jauhatuksista ja sekoituksista. Suosittelemme aina maistamaan kahvin mustana, jolloin pääset aistimaan kahvin aidoimmillaan. Mikäli juot kahvisi maidon kera, valitse aina tummapaahtoinen kahvi.

Kokonaiset pavut

Harva asia tuoksuu paremmalta kuin kokonaisista pavuista vastajauhettu kahvi. Myös vastajauhetun kahvin makua on vaikea ylittää. Kahvi rupeaa menettämään makuaan heti, kun se joutuu tekemisiin hapen kanssa. Kun jauhat kahvin juuri ennen valmistamista pääset nauttimaan ainutlaatuisesta tuoreudesta. Haasta itsesi kuvailemaan vaikkapa tummapaahtoisten ja keskipaahtoisten papujen välisiä makueroja.

Cold brew

Oman cold brew -kahvin valmistaminen on helppoa, joskin aikaavievää. Kahvi uutetaan pitkän ajan kuluessa kylmällä vedellä, mikä saa aikaan makeamman ja pyöreämmän kahvimaun. Aloita jauhamalla 60 g tummia papuja karkeasti. Sekoita kahvi 5 dl:ään jääkylmää vettä ja anna vetäytyä 16 tuntia jääkaapissa. Tämän jälkeen kahvi kaadetaan hitaasti suodatinkankaan läpi (jotta vältytään paperin maulta) ja pullotetaan. Tarjoile esimerkiksi jäillä täytetystä lasipurkista ja nauti.

Jääkahvi

Kylmä kahvi todellakin kaunistaa! Monella meistä täällä Löfbergsillä on oma suosikkitapamme valmistaa tämä juoma, mutta tämä menetelmä on hyvä perusvalmistustapa: valmista sinkkuespresso korkeaan lasiin ja sekoita joukkoon teelusikallinen ekologista ruokosokeria, jolloin kahvin koostumuksesta tulee kermamainen. 1,5 dl kylmää maitoa muuttaa juoman kultaiseksi. Tarjoile mieluusti mustasta tummapaahtoisesta kahvista tehtyjen jääpalojen kera, jolloin jääpalat eivät laimenna juomaa.

Pour over

Olemme iloisia siitä, että tämä valmistustapa on levinnyt luksusravintoloista tavallisille kahvinystäville. Menetelmä tuo kahvin parhaat ominaisuudet esiin. Mielestämme tämä on paras tapa valmistaa pour over -kahvia: Annostele karkeasti jauhettua kahvia 70 g vesilitraa kohti valmiiksi kostutettuun suodattimeen (jolloin suodatinpaperin maku ei tartu kahviin). Lämmitä vesi 96-asteiseksi ja kaada vettä sen verran kahvin päälle, että näet ensimmäiset kahvipisarat. Odota 30 sekuntia ja kaada vesi varoen ja tasaisesti kahvin päälle. Anna vetäytyä 2,5 minuuttia ja nauti mustana.

Cortado

Tämä valmistustapa vie sinut suoraan Baskimaahan ja pieniin bilbaolaiskahviloihin, mistä cortado on kotoisin. Tee näin: Valmista tuplaespresso suoraan 200 ml:n lasiin. Lämmitä maito, vaahdota se kevyesti ja ”leikkaa” sitten espresso maidon avulla (”cortada” tarkoittaa leikkaamista espanjaksi) siten, että sekoitussuhteeksi tulee 1:1. Juo kuumana, kahdella suullisella.

Kahvipirtelöt

Kahvista saa jälkiruoan valmistamalla siitä pirtelön. Aloita kahvista ja lasista, ja tämän jälkeen voit antaa mielikuvituksellesi siivet. Esimerkkejä ainesosista ovat suklaa- ja kinuskikastikkeet, kerma, strösseli, jäätelö, donitsit ja kanelipullat. Alla voit katsoa miltä näytti, kun Sandra Beijer ja Rebecca Brage tarjoilivat kahvipirtelöitä bloggaritapahtumassa Tukholman Kungsgatanin lippulaivakahvilassamme.