Horeca-tarinoita: Tunne ohjaa toimintaa

Jannen lounas on toiminut Lahdessa nykyisellä paikallaan vanhassa Lasitehtaassa noin 2 vuotta. Sitä ennen on kuljettu kuitenkin pitkä ja vaiheikas matka. 

 

Ravintoloitsija Janne

– Olen aina puuhannut ruoan kanssa. Innostus ruokaan syttyi jo 3–4 vuotiaana, kun kotona sain olla mukana ruoan tekemisessä. Minulla ei ole koskaan ollut muuta haavetta kuin päästä kokiksi. Lahdesta lähdin aikoinaan Tampereelle ravintolakeittiöön ja muutamien vuosien jälkeen halusimme palata puolison ja lapsien kanssa takaisin kotiseudulle Lahteen. Urani aikana olen ollut ravintolakeittiössä, pyörittänyt Apulanta-kahvilaa Hennalassa ja kokannut grillivaunussa. Nykyiseen tilaan päädyin pari vuotta sitten tutustuessani kiinteistön omistajiin. Moni piti minua hulluna: tila oli vanha ja huonossa kunnossa ja se vaati ison rempan 400m2 tilaan, mutta olen aina mennyt tunne edellä: toistaiseksi se on osoittautunut hyväksi pohjantähdeksi. Siinä, missä Janne sukeltaa tunne edellä uusiin ideoihin ja hankkeisiin, tarpeellisena jarruna toimii hänen vaimonsa, kertoo Janne. 

Jannen lounas tarjoaa tuoretta ja monipuolista kotiruokaa lounasaikaan. Yritys tekee myös catering-keikkoja ja isompia ruokatilauksia yrityksille. Asiakkaina ovat pääosin Lasitehtaassa olevien yritysten henkilökunta, mutta vakioasiakkaita löytyy myös rakennuksen ulkopuolelta.  

– Parhaimpina lounaspäivinä ruokin 130-140 henkeä yksin. Olen aina nauttinut yksin työskentelystä, koska työkaverit ja yhteisö löytyy asiakkaista ja tavarantoimittajista. Henkilökemiat ovat minulle tärkeitä; se on yksi syy miksi päädyin Löfbergsin kahveihin aikoinaan. Löfbergsin edustaja Pekka oli helposti lähestyttävä ja rehti tyyppi ja hänestä oli iso apu 7 vuotta sitten, kun perustin ensimmäistä yritystäni. Olin silloin Lahden seudulla ensimmäinen, joka toi Löfbergsin kahveja isosti näkyviin ja kyllä se silloin nostatti muutamien mammojen ja pappojen kulmakarvoja, jotka olivat tottuneet juomaan kolme kertaa päivässä vakiokahvilassaan tiettyä merkkiä. Kaikki kääntyivät kuitenkin nopeasti Löfbergsin kannattajiksi, vakuuttaa Janne.  

Asiakkaiden suosikit on helposti tunnistettavissa: suurimmat lounasruuhkat ovat keskiviikkoisin ja perjantaisin. Keskiviikkoisin tarjollaan Jannen lounaan klassikot: itse tehdyt lihapullat ja perjantaisin on kebab-päivä. Kebab-liha tulee tuoreena pieneltä yritykseltä Nokialta.  

Vaikeasta vuodesta selviytyminen 

Ensimmäinen sulku keväällä 2020 tuli shokkina kaikille. Se iski kovaa myös Jannen lounaaseen, sillä iso osa lounasasiakkaista oli nimenomaan kiinteistön henkilöstöä, jotka siirtyivät yhtäkkiä kaikki etätöihin. Janne rakensi nopeasti catering-tavaroista streetfood-pisteen ison salinsa keskelle, josta asiakkaat hakivat take away-annoksia. Kovasta yrityksestä huolimatta tämä bisnes ei kuitenkaan riittänyt yksistään, vaan Janne teki myös keikkaa veljensä ruokakaupassa. 

– Silloin tein kahta työtä samaan aikaan: aamulla kävin laittamassa ravintolassa asiakkaille kahvit ja vitriiniin leivät ja pizzat, siitä lähdin veljeni kauppaan töihin keräilemään nettiostoksia ja iltapäivällä takaisin ravintolalle. Vaikka se oli rankkaa aikaa, se oli myös valaiseva kokemus. Kun oli pakko irtautua omasta tekemisestä hetkeksi, huomasin kuinka paljon rakastin omaa työtäni ja kuinka paljon kaipasin asiakkaitani. Jos tätä tekisi pelkästään rahan takia, tekisi kyllä jotakin muuta. Tämä on elämäntapa.  

Tänä keväänä toisen sulun aikana Janne on saanut muutamia isompia ruokapalvelusopimuksia kiinteistössä toimiville yrityksille. Janne tekee edelleen töitä yksin, mutta nauttii kiireestä ja tekemisestä. Vaikeassa ajassa jaksamiseen auttaa ajatus siitä, että tämäkin loppuu joskus. Voimaa Janne saa asiakkaista, perheestä ja ystävistä.  

– Perheen tuki on tällaisena aikana todella tärkeää. Uskon, että viimeinen vuosi on kaikessa vaikeudessaan ollut monelle myös hyvä pysähdys. Toivon, että opimme tästä vuodesta jotakin pysyvää, ettemme vain palaa samoihin kaavoihin ja unohda tätä kokemusta, Janne kertoo.  

 

Jannen lounas Facebookissa