Horeca-tarinoita: ”Vastajauhetun kahvin tuoksua ei voita mikään”

Vuonna 2012 Little Big Cafen tarina alkoi piirakoista ja gourmet-hodareista ruokavaunun muodossa. Nykyään Little Big Cafe sijaitsee Helsingin Jätkäsaaressa Verkkokauppa.comin toisessa kerroksessa.

Löfbergsin horeca-asiakas se on ollut jo useita vuosia. Little Big Cafessa myydään lounasta ja kahvilatuotteita. Filosofiana toimii yksinkertainen ohjenuora: tehdään aina niin hyvää ja tuoretta, että asiakkaat tulee takaisin. Tiloissa on 42 asiakaspaikkaa, ja parhaina päivinä normaalissa tilanteessa tarjoillaan yli 200 lounasta päivän aikana.  

Koronavuosi iski kovaa; keväällä 2020 asiakasvirta pysähtyi kuin seinään ja rajoitukset iskivät päälle. Kuukauden päivät lounasravintola oli kokonaan kiinni ja henkilöstö lomautettiin. Piti ruveta kehittämään toimintaa eri suuntaan:  

– Kehitimme puolen kilon bokseja tuttuja arkiruokia, joita ruvettiin toimittamaan koteihin ja yrityksiin. Raaka-aineita tilattiin yhteistyökumppaneiden kanssa kimpassa. Vuosi on ollut vaikea, liikevaihto on tullut ryminällä alas ja ihmisiä on joutunut lomauttamaan. Eniten kannan huolta oman henkilöstön hyvinvoinnista ja koko alasta. Ravintola-alalla arvoketjut ovat pitkiä, tämä ei vaikuta pelkästään ravintoloihin vaan kaikkiin raaka-ainetoimittajiin, tukkureihin ja kahvintoimittajiinkin. Alalta on jo lähtenyt ja tulee lähtemään hirveästi huippuosaajia mikä on todella surullista, kertoo JP Väisänen, Little Big Cafen ravintoloitsija.

Vaikeasta vuodesta huolimatta Little Big Cafessa ei ole luovutettu. Oma verkkokauppa lbfood.fi tarjoaa asiakkaille huolella tehtyjä ruokatuotteita ja mahdollisuuksien mukaan ravintolaa pidetään auki. Little Big Cafe porskuttaa eteenpäin vaikeasta tilanteesta huolimatta. Tulevaisuuttakin uskalletaan suunnitella, mutta kesä tulee ratkaisemaan paljon. Sijainnin takia esimerkiksi laivaliikenne ja laivayhtiöiden henkilökunta on ollut tärkeä asiakasryhmä. 

– Tilanteeseen nähden meillä on ollut hirveän hyvä henki. Silloin jaksaa, kun on jaksettava. Olemme yrittäjäpariskunta ja saan puolisostani valtavasti tukea ja voimaa. Asumme Jätkäsaaressa 100 m päässä ravintolasta, joten meri, saaristo ja veneily ovat ovat minulle henkireikä. Henkilökunnan ja verkostojen keskinäinen tsemppi on ollut todella huikea. Jos jotain hyvää tästä on seurannut, se on että enemmän kysellään ja puhutaan ihmisten fiiliksistä ja jaksamisesta: se on tärkeä muutos alalla, jossa on totuttu vain paahtamaan pitkiä päiviä, kommentoi JP Väisänen.

Little Big Cafeen asiakkaat tulevat kauempaakin mm. erikoiskahvien, italialaisen kaakaon ja täytettyjen ciabattojen perässä. Yllättäväksi kansansuosikiksi on kuitenkin noussut tonnikalatahna, jolle löytyy oma vannoutunut fanijoukkonsa. Sen reseptiä kysellään vähän väliä. Little Big Cafessa luotetaan tuoreeseen ruokaan; pakasteita tai puolivalmisteita ei käytetä. Ravintolassa tärkeää on asiakkaiden huomioiminen ja puhtaus sekä tuoreen kahvin tuoksu.   

– Valmiit suodatinkahvit olisivat nopeammat ja helpommat käyttää kahvilaympäristössä, mutta vastajauhetun kahvin tuoksua ei voita mikään. Meillä on Löfbergsiltä tarjoamissa Dark ja Mountain High-pavut eli tumma ja tummempi. Päädyimme muutaman kahvitoimittajan jälkeen Löfbergsiin, koska Löfbergs on mielestämme edistyksellinen yritys; herkullisen makunsa lisäksi kahvit ovat Luomu ja Reilu Kauppa -sertifioituja ja yhteistyö toimii moitteettomasti. Saamme aina paljon tukea ja neuvoja, ja ideoitamme kuunnellaan ja toteutetaan. On ilo tehdä duunia yhdessä Löfbergsin kanssa, kertoo Väisänen.

Tutustu: Little Big Cafe Facebookissa ja Instagramissa

Jaa sosiaalisessa mediassa:
FacebookTwitterLinkedIn